Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ

 

 

-
 

αρχική > θέατρο > Αγαπητή Ελένα

 
   

Δείτε τις ΚΡΙΤΙΚΕΣ

αγορά εισιτηρίων Επί Κολωνώ μέσω web: viva.gr

κρατήσεις θέσεων: 210 5138067

   

Η παράσταση απέσπασε για την περίοδο 2014-15 τρία Κορφιάτικα Βραβεία:
1. καλύτερης παράστασης σε μικρό θέατρο
2. σκηνοθεσίας (Ελένη Σκότη)
3. γυναικείου ρόλου (Αριέττα Μουτούση)

-

Η παράσταση απέσπασε για την περίοδο 2014-15 δύο Βραβεία Κοινού Αθηνοράματος:
1. σκηνοθεσίας (Ελένη Σκότη)
2. σκηνογραφίας (Γιώργος Χατζηνικολάου)

καθώς και 4 ακόμη υποψηφιότητες (καλύτερης παράστασης, γυναικείου, ανδρικού ρόλου & φωτισμών)

-

Κεντρική σκηνή

 

Αγαπητή Ελένα

της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια

σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη
& καλλιτεχνική δ/νση παραγωγής Γιώργου Χατζηνικολάου

για 3η χρονιά

21 2017
 

 

 


 

η παράσταση ανέβηκε στις
16 ΟΚΤ 2014
 

 


 

 

ευχαριστούμε τους χορηγούς:

  


  

 


 
 


 
 

 

 

 

Στην  Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ, συνεχίζεται για 3η χρονιά η παράσταση της Ομάδας Νάμα  Αγαπητή Ελένα της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, ένα ρώσικο έργο γραμμένο την περίοδο του τέλους της σοβιετικής εποχής.

Η Αγαπητή Ελένα της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, είναι έργο γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του 80, την περίοδο δηλαδή της αποσύνθεσής της, όπου ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος υπό το βάρος των αδιεξόδων και της διαφθοράς πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ενώ το άγνωστο μέλλον μιας μετά-εποχής ήταν προ των πυλών. Πρόκειται για ένα έργο που είναι άκρως επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, που εν μέσω κρίσης, αναζητά να προσδιορίσει τη μετά τη μεταπολίτευση εποχή, όντας στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών, προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και ενός απίστευτου μωσαϊκού προτεινόμενων λύσεων.

Όπως τώρα στη χώρα μας έτσι και στο κόσμο του έργου, τον κόσμο της καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης, η ούτως ή άλλως διαχρονική σύγκρουση μεταξύ των γενεών εγγράφεται στο ρευστό πλαίσιο που συνθέτουν το τελματωμένο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Οι γενιές στο έργο της Λ. Ραζουμόβσκαγια παίρνουν θέση σύγκρουσης, με τους μεν νέους να αναζητούν λύσεις στις προσδοκίες τους και τους δε μεγαλύτερους να προβληματίζονται με γνώμονα την εμπειρία της ζωής τους. Μια σύγκρουση τέτοια όπου τα πρόσωπα, εκπροσωπώντας στη δεδομένη συγκυρία δύο εχθρικούς κόσμους, δεν θα καταφέρουν παρά να βιώσουν τις συνέπειες από τη σφοδρότητά της.

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφαση για την πράξη τους αυτή οδηγήθηκαν νιώθοντας θύματα ενός παράλογου και αρτηριοσκληρωτικού συστήματος. Όταν της αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης τους, το μικρό διαμέρισμα θα μεταβληθεί σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης που θα αρχίσει με αντιπαράθεση αξιών, θα περάσει στη ψυχολογική βία, θα εξελιχθεί σε ομηρία και θα καταλήξει

    βλ κριτικές >>>   

 

 

Οι νέοι της Αγαπητής Ελένας, όντας εγκλωβισμένοι σε ένα ασφυκτικό πλέγμα κανόνων θα επιχειρήσουν με τη σειρά τους τον εγκλωβισμό-εκβιασμό της δασκάλας τους. Θα απαιτήσουν έτσι με δραματικό τρόπο λύσεις για τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Όμως η απρόσμενη σθεναρή απάντηση που θα ορθωθεί μπροστά τους θα τους ξαφνιάσει. Δεν είχαν υπολογίσει το βάρος, τη σημασία και το βάθος των πιστεύω και των εμπειριών ζωής της αντιπάλου τους. Οι ακλόνητες απόψεις της, βασισμένες σε ένα ισχυρό σύστημα ιδεολογικών πεποιθήσεων και ηθικών κανόνων, γνώμονα για τη στάση ζωής μιας ολόκληρης γενιάς, δεν θα καταρρεύσουν παρά μόνο αν καταρρεύσει η ίδια της η υπόσταση. Μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων όμως, δεν έχει ποτέ νικητές. Έχει μόνο νικημένους. Νικημένους, που -εν προκειμένω- θα συνειδητοποιήσουν για ακόμη μια φορά πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άτομο με προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε μόνο κοινωνικό όν που επινοεί και εφαρμόζει κανόνες. Είναι πάντα και τα δύο και κυρίως είναι άνθρωπος.

 Η Αγαπητή Ελένα είναι ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πως διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!

 

Η Αγαπητή Ελένα, χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια, ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους . Το 1987, στη φάση της περεστρόικα και της γκλάσνοστ, έγινε άρση της απαγόρευσης.

   

Το εκπληκτικό αυτό έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 14 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας 8 βραβεία κοινού του Αθηνοράματος: 5 πρώτα, ένα δεύτερο και δύο τρίτα!

1 βραβείο 2001 Καλύτερης παράστασης
1 βραβείο 2001 Σκηνοθεσίας.....................στην
 Ελένη Σκότη
1 βραβείο 2001 Σκηνικών .........................στο  
Γιώργο Χατζηνικολάου
1 βραβείο 2001 Ανδρικού Ρόλου ..............στο    Ζαχαρία Κεφαλογιάννη
1 βραβείο 2001 Γυναικείου  Ρόλου ............στην  Αριέττα Μουτούση
3 βραβείο 2001 Γυναικείου  Ρόλου ............στη    Βικτώρια Χαραλαμπίδου
2 βραβείο 2001 Φωτισμού..........................στον Αντώνη Παναγιωτόπουλο
3 βραβείο 2001 Κοστουμιών ......................στη   Βικτώρια Χαραλαμπίδου

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια γεννήθηκε το 1946, στη Ρίγα της Λετονίας. Τελείωσε το Θεατρικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου της Μόσχας το 1978. Από το 1986 έγινε μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων, ενώ απ το 1990 τα θεατρικά της έργα εκδίδονται στα μεγαλύτερα θεατρικά περιοδικά της χώρας- στα: Dramaturg, Sovremennaja Dramaturgija, Landskrona. Το 2004, τα θεατρικά της έργα εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία Severnaja Palmyra και Petropol. Το έργο της Αγαπητή Ελένα το έγραψε το 1980.

ΑΓΑΠΗΤΗ
ΕΛΕΝΑ

 

Βασικοί Συντελεστές

 

Μετάφραση:

Σκηνοθεσία:

Καλλιτεχνική διεύθυνση/
Σκηνικά/κοστούμια/αφίσα:

Φωτισμοί:

Φωτογραφίες:
Βοηθοί σκηνοθέτη:

Βικτώρια Χαραλαμπίδου
Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Ελένη Σκότη

Γιώργος Χατζηνικολάου
 

Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Δημήτρης Στουπάκης
Χρυσόθεμις Αμανατίδη
Βάλεια Τζανέτου

 

Διανομή

 

Ελένα Σεργκέγιεβνα:
Βαλόντια:
Πάβελ:
Βίτια:
Λιάλια

Αριέττα Μουτούση
Γιάννης Λεάκος
Μιχάλης Πανάδης
Χρήστος Κοντογεώργης
Ηρώ Πεκτέση

 
 

Πρεμιέρα της νέας περιόδου:
Τελευταία παράσταση:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
 

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
Κυριακή 21 2017

Τετάρτη στις 7:00 μμ
Σάββατο στις 6:30 μμ
Κυριακή στις 9:15 μμ

 

Τιμές εισιτηρίων:

 

Κανονικό:
Δευτέρα, Τρίτη 15,00
Κυριακή, αργίες: 17,00

Φοιτητικό/Ανέργων :
 Δε, Τρ 12,00
 Κυρ & αργίες 14,00

άνω των 65
Δε, Τρ 12,00
Σαβ, Κυρ & αργίες 15,00

Διάρκεια:
Χώρος:

105 λεπτά
Κεντρική Σκηνή

 

     βλ. κριτικές >>>  

     
 

Copyright 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου