Θέατρο θέατρο
& παιδί
Μουσική Εικαστικά Σεμινάρια οι Χώροι Ομάδα ΝΑΜΑ
 

αρχική > θέατρο & παιδί > δραστηριότητες/σεμινάρια

τελευταία ενημέρωση 15/10/2014

 

“Δημιουργώντας το δικό μας παραμύθι”

θεατρικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 4-6 & 7-11 ετών

με αφετηρία ιστορίες από γνωστά παραμύθια

από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο 10:30-12:00 & 12:00-13:30

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, όπως η επικοινωνία και η σωματική έκφραση, ν’ αναπτύξουν την φαντασία και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, χρησιμοποιώντας  ερεθίσματα από λαϊκούς μύθους και παραμύθια σχετικά με τη φιλία, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, τα συναισθήματα κ.α..

Το εργαστήρι χωρίζεται σε πέντε κύκλους με αντίστοιχες θεματικές.

Κάθε κύκλος  ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις.

 

Κύκλος 1ος: Εγώ και ο άλλος

Τα μέλη του εργαστηρίου μυούνται σε μια από τις πιο βασικές αρχές  του θεάτρου: την επικοινωνία.

Κύκλος 2ος: Μαθαίνοντας μια διαφορετική γλώσσα

Το σώμα γίνεται όχημα έκφρασης και επικοινωνίας και έρχεται να υπηρετήσει το λόγο σε μια σειρά από σκηνικές συνθέσεις που προκύπτουν από τη συνεργασία των μελών της ομάδας.

Κύκλος 3ος: Όταν ο λόγος γίνεται παιχνίδι

Οι συμμετέχοντες παίζουν με τις λέξεις, δημιουργούν και αναπαριστούν τα δικά τους κείμενα.

Κύκλος 4ος: Πλάθοντας έναν καινούργιο χαρακτήρα

Τα παιδιά συναντούν ήρωες από γνωστά παραμύθια και ιστορίες και μέσα από παιχνίδια ρόλων και σκηνικούς αυτοσχεδιασμούς πλάθουν και παρουσιάζουν το δικό τους πρωτότυπο σκηνικό χαρακτήρα.

Κύκλος 5ος : Δημιουργώντας το δικό μας παραμύθι

Με ερεθίσματα από τους προηγούμενους κύκλους τα μέλη της ομάδας συνθέτουν, σκηνοθετούν και παρουσιάζουν το δικό τους παραμύθι.

 

Διδασκαλία - Εμψύχωση:

Βιργινία Κεχαγιά, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 4-6 και 7-11 ετών

                             Έναρξη μαθημάτων:   από 1 Νοεμβρίου 2014  

                                         Ημέρα & ώρα:   Σάββατο 10:30-11:30 (4-6 ετών)

                                                                        Σάββατο 12:00-13:30 (7-11 ετών)

                                                     Κόστος:   30,00€/τετράδα μαθημάτων

                                                                       10,00€/drop in

                          Διάρκεια μαθημάτων:   μέσα Οκτωβρίου-τέλος Μαΐου

                       Διεξαγωγή μαθήματος:   θέατρο Επί Κολωνώ

                                              Διεύθυνση:   Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

 Πληροφορίες & εγγραφές: 210 5138067

Email: xkolono@otenet.gr, Site: www.epikolono.gr

 

Η  Βιργινία Κεχαγιά   αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενο «Παγκόσμιο Θέατρο: Θεωρία και Πράξη». Παράλληλα, ασχολήθηκε με την παιδαγωγική θεάτρου και το θεατρικό παιχνίδι, παρακολουθώντας το τριετές εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού στο κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού», με το οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια της εμψύχωσης του θεατρικού εργαστηρίου για εφήβους. Από το 2007 εργάζεται στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, ως δασκάλα θεατρικής αγωγής σε όλα τα τμήματα του Δημοτικού. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλλινοστούντων Μαθητών- Δράση ΙΙΙ», που αφορούσε παρεμβάσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού σε σχολεία  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με υψηλά ποσοστά μεταναστών. Από το Μάρτιο του 2014 συμμετέχει ως εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα «Life Skills», σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.

 

Ένα βιβλίο, μια ιστορία, μια στιγμή”

θεατρικό εργαστήρι για εφήβους ηλικίας 12-18 ετών

με αφετηρία τη νεανική λογοτεχνία

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο 17:30-19:30

 

Μέσα σε κάθε βιβλίο κρύβεται μια ιστορία.
Μια ιστορία με ανθρώπους που χαίρονται και λυπούνται, που συμφωνούν ή διαφωνούν, που προσπαθούν, που μεγαλώνουν, που αλλάζουν…

 

Με όχημα ένα βιβλίο και με εργαλείο το θέατρο και το εκπαιδευτικό δράμα,
με αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια ρόλων, λόγια και κίνηση,
διεισδύουμε σε αγαπημένες ιστορίες από τη νεανική λογοτεχνία.
Για να αναπαραστήσουμε στιγμές από τη ζωή των ηρώων τους,
για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.
 

Να εξερευνήσουμε το πώς και το γιατί.
 

Και μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή, να έρθουμε σε επαφή με σημαντικούς συγγραφείς, να γνωρίσουμε διάφορες όψεις της ζωής, να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε ζητήματα κοινωνικά, να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
 

Γνωρίζουμε τον εαυτό μας που αλλάζει μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει.
 

Διδασκαλία - Εμψύχωση:

Τάσος Καρακύκλας, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, ηθοποιός, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

  

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εφήβους 12-15 και 16-18 ετών

 

                            Έναρξη μαθημάτων:   από 1 Νοεμβρίου 2014  

                                         Ημέρα & ώρα:   Σάββατο 17:30-19:30

                                                     Κόστος:   40,00€/τετράδα μαθημάτων

                          Διάρκεια μαθημάτων:   μέσα Οκτωβρίου-τέλος Μαΐου

                       Διεξαγωγή μαθήματος:   θέατρο Επί Κολωνώ

                                              Διεύθυνση:   Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

 

Πληροφορίες & εγγραφές: 210 5138067

Email: xkolono@otenet.gr, Site: www.epikolono.gr

 

Η  Βαλεντίνα Παπαδημητράκη  γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ το 1994. Στη συνέχεια, ως μέλος του Θεάτρου Δρόμου HELIX, εκπαιδεύτηκε στα ακροβατικά, τα ξυλοπόδαρα και τις τεχνικές θεάτρου δρόμου. Παρακολούθησε σεμινάρια σωματικού θεάτρου, χοροθεάτρου και παραδοσιακών χορών. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον διετή κύκλο σπουδών εκπαιδευτικού δράματος στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου. Ως ηθοποιός εργάστηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ως σκηνοθέτρια συνεργάστηκε με ερασιτεχνικές ομάδες, με την παιδική σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ. (Λεμεσός-Κύπρος) και με το Εθνικό Θέατρο. Έχει επιμεληθεί σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών για μικρούς και μεγάλους στον Μελωδία FM και ήταν στην ομάδα σύνταξης και παρουσίασης της ραδιοφωνικής εκπομπής για παιδιά Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι στο Δεύτερο Πρόγραμμα του ertopen.com. 

Το 2001 δημιούργησε το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» και μέχρι σήμερα ανεβάζει παραστάσεις για παιδιά, εμπνευσμένες από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Με τις παραστάσεις του «Θεάτρου του παπουτσιού» έχει ταξιδέψει σε σχολεία, δήμους και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις. Οι παραστάσεις Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι, Στα μονοπάτια των τραγουδιών, Ένα μπαλόνι μυστικά και Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι κυκλοφόρησαν σε βιβλία-cd από τις εκδόσεις Κέδρος. 

Διδάσκει θεατρική αγωγή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

 

Ο  Τάσος Καρακύκλας  είναι ηθοποιός, παιδαγωγός και δάσκαλος θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γεννάδειου Προτύπου Σχολείου Αθηνών, σπούδασε Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης "Αρχή" και "Β. Διαμαντόπουλος". Μαθήτευσε σε σειρά Εργαστηρίων - με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία των  L. Baur (Complicite Theater Company, Κινησιολογία, Δημιουργική Έκφραση, Υποκριτική), Φ. Κορρού (J. Lecoq, Physical Theatre, Εκφραστική μάσκα), Γ. Γιαπλέ (Ομάδα Εδάφους, Δημιουργική Κίνηση), Δ.Ήμελλου, Δ.Καταλειφού, Σ.Παυλίδη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), "Θέατρο  Άττις" (2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος), Μ. Γεμεντζάκη (Φωνητική Διαμόρφωση). Συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το Θέατρο (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ICOM-CECA, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικό και Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου των Εξωτερικών).
       Συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα και μεταξύ άλλων με το θέατρο Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών. Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
       Μέλος της ομάδας Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω Στο Δέντρο, παρουσίασαν τις παραστάσεις "Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι", "Ένα μπαλόνι μυστικά" (Σκηνοθεσία Β. Παπαδημητράκη, Θέατρο Επί Κολωνώ) καθώς και παραστάσεις Αφήγησης, Θεατρικά Δρώμενα και Street Art Performance με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Με το Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο έχουν σχεδιάσει  και εμψυχώσει Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Δράσεις για παιδιά και ευπαθείς ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συνεργάζονται με τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στη σειρά "Θεατρικά και Βιβλία για το Θέατρο". Δημιούργησαν την Εκπομπή για Παιδιά και Νέους "Ανέβα μήλο, Κατέβα ρόδι ", που παρουσιάστηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
      
Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωσή Ομάδων και την Ειδική Αγωγή. Συνεργάζεται από το 2008 με το Εργαστήριο Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ (studio NAMA-Θέατρο Επί Κολωνώ), στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει "Θέατρο για Παιδιά και Νέους" και "Τεχνικές Θεατρικού Παιχνιδιού και Βιωματικής Εμψύχωσης Ομάδων". Σχεδίασε, συντόνισε και δίδαξε σε εργαστήρια θέατρου για παιδιά και νέους στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την Προσχολική ηλικία, Μουσειοπαιδαγωγικές Δραστηριότητες, Τεχνικές Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής, βιωματικά εργαστήρια σε θεραπευτικές και διαπολιτισμικές δομές, Θέατρο της Επινόησης στην σχολική ηλικία, Τεχνικές Υποκριτικής Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.α.Έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά θεατρικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
      
Δημιούργησε τις  εκπομπές  για Παιδιά και Νέους  "Στον Βιβλιοφάγο του Μέλιου" και "Παραμύθια των Λαών μας", που παρουσιάζονται από το Νέο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΜεταΔεύτερο)

 

Η Τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση
          
(απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς)

>   Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού
    
& βιωματικής εμψύχωσης ομάδων
               

     με τον Τάσο Καρακύκλα  (ηθοποιός, θεατρο-παιδαγωγός)

      από 2 Νοεμβρίου
      συνολική διάρκεια: 13 εβδομάδες   για πληροφορίες: ---->

 

 

Copyright © 2005 Epikolono theatre. All rights reserved - Terms and Conditions - Designed by MOZAIK
συμμετοχή στο
design και την τελική και συνεχή επιμέλεια έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου